top of page
Greet-selderslaghs-art-of-good-living00003.jpg

Afscheidsvieringen

Het verlies van een dierbare zet je wereld op zijn kop …

 

Hij of zij verhuist van de fysieke wereld naar de wereld binnenin, verhuist naar een leven in herinneringen.

 

Ten midden van het duistere gevoel van het verlies, vormt de afscheidsviering een klein warm lichtpuntje.

 

Het is iets om naar toe te leven, iets om het ondraaglijke wat draaglijker te maken.

Een moment van heling ...

Hoe ziet een afscheidsviering eruit?

Een afscheidsviering die steun geeft en een bron van troost is, is in de eerste plaats een viering die helemaal past bij de overleden persoon en bij de nabestaanden, bij jullie dus.

 

Een passend geheel van teksten, muziek, getuigenissen, beeld en ritueel. Met een levensverhaal dat de persoon dichtbij brengt, dat gaat over mijlpalen, over dromen en verlangens, over voorspoed en tegentij. Over alles en iedereen die zijn of haar leven kleurde en vorm gaf. Een verhaal dat een glimlach oproept, en evengoed een traan. Een verhaal over het wezen van je geliefde en hoe hij of zij in jullie zal voortbestaan ...

Hoe gaan we te werk?

Alles begint met een goed gesprek: bij een kopje koffie of thee - bij jullie thuis of elders - luister ik onbevangen en zonder oordeel, ondersteun ik, en breng ik wat troost. Samen worden herinneringen opgehaald en anekdotes verteld.

 

We werpen een verhelderend licht op de eigenheid van je geliefde. Voor dit gesprek nemen we echt onze tijd, en we overleggen ook over foto’s en muziek, ritueel, getuigenissen, …

Thuis ga ik aan de slag met jullie inbreng. Ik zoek naar een rode draad of een symbool, ik zoek naar formuleringen die kloppen, naar rake bewoordingen. Ik voeg poëzie toe, want poëzie kan beter dan gewone woorden gevoelens vertolken, ons verenigen, ons verankeren en tegelijk ons boven onszelf uittillen.

Op de dag zelf ...

Op de dag van de viering begeleid ik jullie, begroet ik de aanwezigen met warme stem, en breng ik het levensverhaal, ingebed in een geheel van muziek, poëzie, beeld, en eventuele getuigenissen en/of rituele gebaren. Steeds in heldere woorden die het hart beroeren en met bijzondere aandacht voor wat de geliefde achterlaat, niet in materieel opzicht, maar wel in wezen, in de manier waarop hij of zij in familie en vrienden zal verder leven.

 

Zo kan de viering een moment van diepe verbondenheid vormen met elkaar én met de geliefde, over de dood heen. Iets om achteraf te koesteren, opdat langzaam uit het verdriet draden van dankbaarheid kunnen gesponnen worden.

En hoeveel dit zoal kost?

Mijn zorg en betrokkenheid voor het voorbereiden en uitvoeren van de  afscheidsviering zijn zeer groot. Ik reken hiervoor 640 € aan. Dit bedrag omvat

  • ca 2 u voor gesprek en afstemming,

  • ca 4,5 u voor opmaken teksten en coördinatie geheel,

  • ca 1,5 u voor voorgaan in de viering. 

incl: BTW en verplaatsing in een straal van 15 km rond Zemst.

niet inbegrepen: oa kosten van de begrafenisondernemer, locatie, fotoreportage, …

Met sommige begrafenisondenemers heb ik een specifieke overeenkomst, en hanteer dan lagere prijzen. Informeer gerust!

In de pers: 

Greet-selderslaghs-art-of-good-living00003.jpg

Getuigenissen

Elsie 
"Greet ontving ons hartelijk en zorgde voor een ingetogen sfeer tijdens de afscheidsviering n.a.v. het verlies van mijn vader. Met haar warme stem bracht ze een prachtig openingsverhaal en flakkerde ik heel even weer op bij het beluisteren van de samenvatting van mijn vaders levensloop."
Liesbet
"We hebben en zullen altijd warme herinneringen hebben aan dat mooi afscheidsmoment en dat biedt troost. Onlangs zagen we je ook aan het werk bij het afscheid van een kennis. Je doet dit met hart en ziel en dat voel je."

'Anders' afscheid nemen

Afscheid nemen valt buiten het kader van alledag en vraagt daarom om handelingen van een andere orde:

 

Ritueel

Een ‘schoon’ vormgegeven ritueel verwijst naar wat ons verbindt en overstijgt. Rituelen geven uitdrukking aan het onzegbare, hebben de kracht ons op te tillen, onze ziel te beroeren. Een ritueel kan deel uitmaken van de afscheidsviering, maar kan ook op een ander moment plaatsvinden. Meer over rituelen lees je hier.

Herdenking

Als steun in het rouwproces en/of als bijzondere hulde aan je geliefde kan op een betekenisvol moment zoals de verjaardag, of de verjaardag van het overlijden, een herdenking passend zijn. Samen zoeken we naar een geschikte vorm met woord, beeld, muziek, ritueel, … 

Mag het iets anders zijn?
  • Misschien zien jij of een geliefde het levenseinde naderen en wil je alvast vorm geven aan de afscheidsviering?

  • Misschien is een andere locatie beter geschikt, bv een filmzaal voor een cinemafiel of een bos of veld voor een natuurliefhebber?

  • Misschien wil je de elementen vuur, water, aarde, vuur betrekken bij de viering?

  • Misschien wil je zelf de teksten kiezen, en zoek je enkel iemand om het geheel te brengen?

  • Misschien heb je zelf specifieke ideeën, of wil je net van gedachten wisselen over een unieke aanpak?

 

Heb je vragen of specifieke wensen? Ik luister graag naar je.

bottom of page